-

Tjenester som hjelper barn og unge i kommunen

Vi har mange tjenester som kan bistå gravide, barn, unge og familier ved ulike behov. Under finner du en kort beskrivelse av tjenesten om hva de kan hjelpe med og lenker der du kan lese mer om tjenestene, blant annet hvordan du kan ta kontakt.

Svangerskapskontrollen skal bidra til å gi deg god helse under svangerskapet. Du kan også få rådgiving knyttet til samliv og til foreldrerollen. Målet med tilbudet er å styrke dine kunnskaper og trygghet om graviditet, fødsel og barseltid

Svangerskapsomsorgen

Helsestasjon skal bidra til å styrke barnets vekst og utvikling og voksnes mestring av foreldrerollen. Åpen time hver onsdag kl.  14-15 hvor helsesykepleier er tilgjengelig for å gi veiledning i forhold til enkle spørsmål uten timebestilling.

Helsestasjonen 0-5 år

Skolehelsetjenesten skal bidra til å fremme helse og forebygge sykdom, skader og sosiale vansker. Dette skal blant annet skje ved helseundersøkelse, helseopplysning, råd og veiledning.

Skolehelsetjenesten 6-20 år

Helsestasjon for ungdom er et gratistilbud for ungdom som har behov for hjelp og veiledning om helse, trivsel, prevensjon, SUS og graviditet.

Helsestasjon for ungdom

Flyktningehelsetjenesten ved helsestasjonen er et forebyggende og helsefremmende tilbud til alle barn og unge 0-20 år som kommer til kommunen som asylsøkere, bosatte og familiegjenforente. Tolk benyttes ved behov.

Flyktninghelsetjenesten

Rus og psykisk helsetjeneste, samtaletjenesten,  gir bistand til personer med rusproblemer, psykiske lidelser og/eller mennesker som er i en vanskelig livssituasjon.

Rus og psykisk helsetjeneste

Vesterålen barnevern har som mål å sikre at barm, ungdom og deres familier får rett hjelp til rett tid. Barnets beste skal være førende og barnets stemme tydelig i alt vi gjør. Barneverntjenesten mottar bekymringsmeldinger fra private, offentlige instanser og fra foreldre og barn/ungdom. Familier kan også selv søke hjelp hos barneverntjenesten.

Vesterålen barnevern

Hvis du er bekymret for om et barn får god nok omsorg, bør du melde fra til barnevernet. Du trenger ikke være sikker på at noe er galt før du melder fra. Når du har sagt fra, er det er barnevernets jobb å vurdere hvordan meldingen skal følges opp. De aller fleste som får hjelp av barnevernet, får hjelpen hjemme. Slik melder du fra:

For privatpersoner: https://bekymringsmelding.fiks.ks.no/

For offentlig ansatte og fagpersoner med meldeplikt: https://bekymringsmelding.fiks.ks.no/offentlig

 

BUA Hadsel er en utstyrssentral med sport- og fritidsutstyr som ligger i den gamle brannstasjonen på Stokmarknes. Her kan alle som bor i Hadsel kommune låne utstyr gratis.

Du finner også  BUA Hadsel på Instagram og Facebook

Åpningstider:

Mandager: 14-17
Onsdager: 15:30 – 17:30
Torsdager: 15:30 – 18:00
Kontaktinformasjon:
Besøksadresse:
Skarveien 2,
8450 Stokmarknes
Mobil: 970 07 918
E-post: buahadsel@gmail.com

PPT har ansvar for barn, unge og voksne med rett til opplæring. I sitt arbeid skal tjenesten ha fokus på barn og unges behov for gode utviklingsmuligheter i barnehage og skole. Tjenesten kan også gi veiledning til barnehager og skoler med tilrettelegging for barn med spesielle behov.

Foresatte kan selv ta kontakt med PPD, eller henvisning kan sendes i samarbeid med barnehage eller skole.

Hensikten med kommunens lavterskeltilbud er å gi barnehage og foreldrene mulighet til å komme raskt i kontakt med kommunens spesialpedagogiske team for førskolebarn (S-team førskole) dersom en er tenker at et barn har behov for ekstra hjelp og støtte i hverdagen.

Lavterskeltibud og spesialpedagogisk hjelp i barnehager

BUP Vesterålen utreder og behandler barn og ungdom i alderen  0- 18 år med moderate og alvorlige psykiske vansker, samt yter hjelp til deres familier. Det er fastlegen, psykolog og barnevernslederen som kan henvise deg til spesialisthelsetjenesten.

BUP-Vesterålen

Familievernkontoret tilbyr behandling og rådgivning til alle som opplever vansker, konflikter eller kriser i familien, eller som ønsker å forebygge at familierelaterte problemer utvikler seg. Du trenger ikke henvisning, men kan henvende deg direkte til kontoret for å få time.  Tilbudet er gratis. De kan gi hjelp til familien, hjelp til samarbeid om felles barn, hjelp til barn og unge, tilbud til foreldre som er fratatt omsorgen for barnet sitt og mekling ved samlivsbrudd.

Lofoten og Vesterålen familievernkontor

 

Krisesenteret Vesterålen er her for å gi trygghet til deg som utsettes for vold i nære relasjoner slik at du finner motet til å komme deg ut av volden eller voldelig forhold.  Krisesenteret har lang erfaring med å ta i mot mennesker i krise. Du trenger ikke å avtale time. Det er ikke ventetid, og du kan når som helst ringe oss. Du kan være anonym når du ringer.

Krisesenteret i Vesterålen

 

Vi tilbyr fysioterapi både i våre lokaler eller der du er på dagtid. Dette innebærer at hvis du ikke kan oppsøke tjenesten eller fysioterapi av andre grunner bør skje i ditt hjem, i barnehagen, på skolen, på et sykehjem eller i avlastningsboligen så kommer fysioterapeuten til deg. Tjenesten har ansvar for

  • forebyggende og helsefremmende arbeid
  • undersøkelse og behandling
  • lindrende behandling samt habilitering og rehabilitering for barn og unge, voksne og eldre
  • kommunale lærings- og mestringstilbud

Målgrupper kommunal fysioterapi

  • Barn og unge mellom 0 – 18 år
  • Uavhengig av alder har helseutfordringer av en slik art at du har behov for langvarige og koordinerte tjenester der fysioterapi er en del av dette
  • Hjemmeboende og ikke er i stand til å oppsøke et fysikalsk institutt
  • Bor på et sykehjem
  • Kvinner med bekkenbunnproblemer

Ergoterapitjenesten har ansvar for forebyggende arbeid, kartlegging og tiltak samt re- og habiliterende ergoterapi for barn og unge, voksne og eldre. Ergoterapeuten har et utstrakt samarbeid med andre fagområder lokalt, regionalt og nasjonalt og deltar i ansvarsgrupper og ved utarbeidelse av individuelle planer. Ergoterapeuten er hovedkontaktperson for hjelpemidler, syns- og hørselskontakt. Dersom du har behov for tilrettelegging av bolig, biltilpasning, langvarig lån av tekniske hjelpemidler eller strever med å få utført daglige aktiviteter kan kommunens ergoterapeut bistå deg.

Kommunal ergoterapi

Den kommunale avlastninga for barn har tilbud til familier som har fått et vedtak fra tjenestekontoret i kommunen.

Pårørende med særlig tyngende omsorgsoppgaver kan ha rett til tiltak for å lette omsorgsbyrden. Avlastning kan være en del av pårørendestøtte til foreldre/foresatte. Pårørendestøtte kan også innebære tiltak som veiledning eller omsorgsstønad.

Behov for avlastning formidles til tjenestekontoret i Hadsel.

Avlastningstiltak kan tilbys i eller utenfor hjemmet, i eller utenfor avlastningsbolig, på timebasis, som døgntilbud eller helgetilbud. Det må samtidig presiseres at foreldrollen for mindreårige barn innenfor Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester er særlig stor. Dvs. foreldre har omsorgsplikt for sine mindreårige barn. Videre i vurderingen av behov for avlastning blir det sett på i hvor stor grad funksjonshemmede mindreårige barn skiller seg fra omsorgsoppgaver for friske barn på samme alder.

Avlastning skal hindre overbelastning hos omsorgsgiver, og skal også fungere som et forebyggende tiltak. Avlastningen skal gi mulighet til nødvendig fritid og ferie, yrkesaktivitet, familieliv og deltakelse i samfunnsaktiviteter. Avlastningen skal samtidig sikre omsorgsmottakeren nødvendige og forsvarlige tjenester.

Tilbudet utvikles i dialog med omsorgsmottaker og omsorgsgiver, og tilpasses familiens eller omsorgsgiverens mål med avlastningen, for eksempel søvn, ferie, omsorgsgiverens egne aktiviteter og ivaretakelse av søsken. Behovene hos pårørende er svært forskjellige, noe som leder til ulike avlastningsformer er individuelt vurdert. Kommunale tjenester som veiledning, praktisk bistand, og velferdsteknologi som for eksempel varsling og lokaliseringsutstyr, kan gis som avlastning for omsorgsgiver. God koordinering og bruk av individuell plan kan også bidra til å avlaste pårørende.

Avlastningsboligen ligner et vanlig hjem, og ligger gunstig til i forhold til skole, leke- og fritidsmuligheter og trafikkforhold. Avlastning i bolig medfører at ansatte i tjenesten har fullt ansvar for barna mens de er ved tjenestestedet. Dette omfatter den daglige omsorgen for barnet, herunder tilrettelegging av meningsfulle aktiviteter, ivaretakelse av eventuelle spesielle helse- og omsorgsbehov, eller spesielle helsetjenester.

Det kreves ikke egenbetaling for avlastningstiltak.

Kontaktinformasjon:

Tjenestekontoret: 76164104

Avlastningsbolig kontaktperson: Avdelingsleder Ailin Vatndal

Avlastningsbolig vakttelefon: 97408379

Besøksadresse kommunal avlastning: Tranebærveien 26, 8450 Stokmarknes